Dzień Polskiej Żywności: przepis na szarlotkę jabłkową z orzechami

Koniec lata zawsze cieszy nas zbiorami. Pachnące jabłka, orzechy, miód! Czas upiec pyszne ciasta! Dziś proponujemy Wam przepis na Szarlotkę - jedno z najbardziej lubianych polskich przysmaków. 

Wymieszaj 300 g mąki, 70 g zmielonych orzechów, 100 g cukru pudru, łyżeczkę cukru waniliowego, pół łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj 150 g miękkiego masła, przetrzyj masę rękoma. Wyjdzie sypka masa kruszonka do której należy dodać jeszcze 80 g śmietany i zagnieść ciasto w jednolitą masę. Odstawić ciasto do chłodzenia. 

Kolejnym etapem są jabłka, kilo jabłek obrać i pokroić w kostkę, dusić na suchej patelni. Do jabłek opcjonalnie można dodać pół łyżeczki cynamonu lub mieszankę przypraw korzennych. 

Przygotuj formę do pieczenia. Jeśli jest metaliczna wyłóż ją pergaminem. Inną opcją będzie też forma papierowa jest bardziej wygodna, nie trzeba ją smarować masłem lub wykładać pergaminem, ciasto piecze się równomiernie oraz łatwo wydobywa się z foremki.

2/3 ciasta wykleić na dnie formy, piec przez 20 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć jabłkami a pozostałą część ciasta zetrzeć na wierchu. Piec ok. 40-60 min. Najlepiej podawać z miodem. 

Smacznego!

← Wróć z powrotem