LC Trade Poland Sp.z.o.o.
Przepis na pyszny chleb z piekarnika domowego

Światowy Dzień Chleba ustanowiony został przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników i obchodzony jest 16 października.

Unoszący się zapach świeżo upieczonego chleba przywołuje wspomnienia z beztroskiego dzieciństwa. Chociaż w dzisiejszych czasach można go kupić na każdym rogu, nic tak nie smakuje jak świeżo upieczony domowy pachnący chleb. 

Pyszny chleb z piekarnika domowego to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, lecz nie potrzebujące ponadprzeciętnych drogich składników.

W niewielkim naczyniu połączyć 750 ml wody, 1,5 łyżeczki cukru oraz 10 g drożdży. Zostawić na ok 10 minut aż do pojawienia piany na powierzchni wody. Wsypać do masy 1/2 części mąki (od 750 g), wymieszać i zostawić jeszcze na 10 minut. Później dodać pozostałą cześć mąki oraz łyżkę soli. Zagnieść miękkie ciasto i znowu zostawić jeszcze na około 20 minut. Wyłożyć formę lub blachę jednym z niezbędnych artykułów na kuchni - pergaminem i wstawić do piekarnika na 30 minut przy temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Pergamin piekarniczy jest pożytecznym i wygodnym materiałem dla każdego piekarza. Ma cel konkretny i określony - zapobiega przepalaniu oraz przyklejaniu wypieków bezpośrednio do blachy lub form metalicznych. Stanowi barierę ochronną. Zastosowanie pergaminu znacznie obniża koszty pracy i ułatwia pracę.

Kupić pergamin a także wszystkie niezbędne artykuły do wypieków można na stronie sklepu internetowego lacondittera.pl

Komentarze

Napisz komentarz