Muffinki i kawa: przepisy na szczęście

Kwarantanna nie jest powodem do nudy, ale świetną okazją do rozweselenia pysznymi muffinkami przy filiżance kawy, którą możemy delektować się na balkonie, podziwiając kwitnącą wiosnę i rozmawiając z sąsiadami naprzeciwko.

 

Klasyczny przepis na muffinki domowej roboty

Wielką zaletą klasycznych muffinek jest to, że do ich przygotowania potrzebujesz bardzo prostych produktów, dostępnych w każdej lodówce. Drugą zaletą jest to, że pieczenie jest przygotowywane bardzo szybko.

Bazując na klasycznym przepisie na muffinki, możesz stworzyć swój własny, oryginalny przepis, dodając wypełniacze do smaku.

 

 

Składniki na klasyczne muffiny 

  • mąka pszenna - 2,5 szklanki;
  • mleko - 1 szklanka;
  • cukier - 3/4 szklanki;
  • masło - 100 g;
  • jajka - 2 szt .;
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki. bez wzgórza;
  • sól jest na czubku noża.
  • kolorowe papilotki do muffinek

Mały sekret od szefa LC Trade Poland: do ciasta należy użyć stopionego masła. Nie zmiękczony, a mianowicie stopiony. I udekorować to w papilotki do muffinek cena?, możesz sprawdzić tu laconditerra.pl.

Muffin: klasyczny przepis krok po kroku 

  1. Dokładnie wymieszaj suche składniki. Nie zapomnij przesiać mąki z proszkiem do pieczenia.
  2. Stopić masło - to ważne. Dodaj resztę mokrych składników. Wszystko dobrze wymieszaj.
  3. Wlać powstałą płynną mieszaninę do suchej masy, wymieszać.
  4. Wypełnij formularze ciastem i wyślij do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 180 ° C

Mały sekret od szefa LC Trade Poland: jeśli używasz żelaznych form - posmaruj je tłuszczem. Z papierem nie musisz tego robić - w nich ciasto nie klei się podczas pieczenia.

Jak udoskonalić klasyczny przepis na muffinki

Wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, proste wypieki można wzbogacić różnymi produktami. I ciesz się nowymi doznaniami smakowymi znanych i lubianych babeczek.

Na przykład w gotowe ciasto dodaje się:

  • artykuły spożywcze: rodzynki, orzechy, suszone owoce, owoce kandyzowane, suszone morele, suszone śliwki ...
  • czekolada - zarówno kruszona, topiona, jak i kawałki;
  • kakao;
  • dżem, dżem: łyżka w cieście;
  • twarożek;
  • masło orzechowe;
  • płatki kokosowe;
  • całe jagody lub posiekane owoce.

Możesz również zrobić niskokaloryczne muffiny, zastępując część mąki otrębami, a cukier słodzikiem, na przykład stewią. Zamiast mleka krowiego do  wegańskiego muffina  dodają mleko kokoswe, soję lub migdały.

Papilotki do muffinek gdzie kupić? a tu laconditerra.pl

← Wróć z powrotem