Przepis na chrupiące i pyszne gofry z karmelem jabłkowym

Na całym świecie obchodzą wiele różnych świąt, pomyślcie tylko, że istnieje nawet święto gofrownicy. Otóż to idealny czas na spróbowanie lekkich i chrupiących gofrów domowej roboty idealnym dodatkiem do których będzie przepyszny słodki karmel jabłkowy.

Tak więc, zaczynamy świętować. Najpierw rozpuścimy masło i damy mu ostygnąć. W osobnej misce 1 jajko, 2 łyżki cukru oraz saszetkę (10 g) cukru waniliowego ubijamy do gładkiej piany. Mieszając masę wlewamy masło, 100 g mleka oraz wsypujemy 100 g mąki z proszkiem do pieczenia.

Do rozgrzanej gofrownicy wlewamy ciasto i pieczemy zgodnie z instrukcją wybranego przez nas sprzętu, zazwyczaj to około 3 minut. Gofry po upieczeniu należy odłożyć na metalową kratkę.

Aby przygotować karmel, obierzemy 2-3 jabłka i pokroimy plasterkami. Smażymy 5 minut z dodatkiem masła, do jabłek dodajemy 2-3 łyżki cukru oraz łyżeczkę mieszanki przypraw (np.: cynamon, goździk, gałka muszkatołowa). Następnie dusimy na wolnym ogniu mniej więcej 7 minut. Gofry podajemy na talerzyku z karmelem posypując cukrem pudrem.

Jeszcze więcej przepisów, a także szeroki asortyment produktów dla cukierników znajdziecie na naszej stronie internetowej.

Smacznego!

← Wróć z powrotem