Tort krem Pavlova z jagodami: sprawdzony przepis

Czy istnieje idealne ciasto? Pyszna, wyrafinowana i dobre dla sylwetki? Najwyraźniej tak! A dziś oferujemy przepis na ciasto, które stało się światową sensacją. To słynne ciasto Pawłowa. Bujny jak wiosenny kwiat, nieważki jak piórko, niezrównany w smaku i mniej kaloryczny niż inne desery.

Aby zrobić ciasto Pavlova, potrzebujesz białek jaj, sproszkowanego cukru i cukru, wszystko w ilości 120 g, trochę ekstraktu waniliowego i łyżkę soku z cytryny - to dla ciasta. Do śmietany - 300 g ciężkiej śmietany (co najmniej 30% tłuszczu), 50 g cukru lub cukru pudru i łyżka soku z cytryny. A także - jagody sezonowe: truskawki, maliny, lub jagody leśne.

Nie zapomnij o torbach z ciastkami. Znacznie ułatwią proces tworzenia ciast z delikatnej masy białkowej i pomogą pięknie ozdobić ciasto bujną, lekką śmietaną. Nawiasem mówiąc, możesz kupić wysokiej jakości torby cukiernicze z dostawą w naszym sklepie internetowym.

Umieść pergamin na blasze do pieczenia. Za pomocą ołówka narysuj dwa koła o średnicy około 22 cm. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni. Ubij białka z solą na średniej prędkości. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie cukier puder do masy białka i ubijaj z większą prędkością, aż uzyskasz gęstą błyszczącą masę, która dobrze trzyma swój kształt. Na koniec dodaj sok z cytryny.

Umieść masę w torbie z ciastem i umieść ją na narysowanych okręgach. Krawędzie ciast powinny być nieco wyższe niż środek. Piec przez półtorej godziny. Ciasta będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ostudzić całkowicie. Pokonaj produkty śmietanowe i umieść na torcie z torbą cukierniczą. Udekoruj ciasto jagodami.

Pyszne!

← Wróć z powrotem