Uniwersalny przepis na babeczki i tort

Ciesz się owocowymi smakami!

Według tego przepisu upiec można zarówno babeczki owocowe jak i ciasto lub nawet tort.

Ingredienty będą takie same, tylko że do babeczek weźmiemy foremki pergaminowe, do ciasta formę papierową, a w przygotowaniu tortu pomoże nam folia rantowa.

W jednej misce mieszamy 2 jajka, 100 g miękkiego masła śmietankowego oraz 100 g cukru, następnie dodajemy 140 g mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia a także małe opakowanie cukru waniliowego. Dokładnie mieszamy składniki i przelewamy masę do foremek. Dodajemy pokrojone owoce: brzoskwinie, morele lub gruszkę i wypiekamy przy temperaturze 180 stopni.

Aby uzyskać prawdziwe babeczki w wersji fit, mąkę zamieniamy na mielone płatki owsiane, zamiast cukru użyjemy miodu, a masło można zamienić jogurtem.

Babeczki będą gotowe w 15 minut, a ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. Gotowe babeczki lub ciasto warto oprószyć cukrem pudrem.

A jeśli chcemy zrobić tort owocowy należy owinąć wypieczone ciasto folią rantową, wlać galaretkę lub obficie posmarować bitą śmietaną po czym włożyć do lodówki na parę godzin. Po wyjęciu otrzymasz wyśmienity deser, który stanie się przepyszną ozdobą do Twojego stołu!

Smacznego!

← Wróć z powrotem