Papier pergaminowy do pieczenia

Papier do pieczenia. Podział papieru perganinowego według jego rodzaju

Сo to jest pergamin do pieczenia? Pergamin jest nieodłącznym elementem na kuchni każdej gospodyni. To jest wielofunkcyjny produkt, który przynosi wiele korzyści procesowi gotowania. Papier do pieczenia jest wygodny i łatwy w użyciu, dlatego jest bardzo popularny nie tylko na profesjonalnych kuchniach, ale także wśród gospodyń domowych.

  • Papier do pieczenia brązowy używany do gotowania i przechowywania żywności. Wykonany jest ze specjalnej masy celulozowej, dzięki czemu jest bezpieczny dla zdrowia.
  • Kalka technicznajest popularna w branży piekarniczej, ponieważ jest bardzo tanim materiałem. Jest to cienka przezroczysta kartka papieru, którą należy posmarować z obu stron, aby ciasto się nie sklejało. Należy również pamiętać, że przy wysokich temperaturach kalka techniczna może się rozpaść. Nadaje się do wypieku kruchego ciasta i drożdży, wilgotnych zimnych deserów, np. sernika.
  • Pergamin spożywczy jest najpopularniejszym produktem wśród cukierników i gospodyń domowych. Jest gładki, plastyczny, ma gęstą teksturę. Papier pergaminowy jest odporny na wilgoć i wysokie temperatury oraz nie wymaga smarowania podczas pieczenia produktów z mąki pszennej.
  • Pergamin z powłoką silikonową nie przepuszcza wilgoci, nie wymaga dodatkowego smarowania i praktycznie nie wchłania tłuszczu. Taki pergamin do pieczenia może być używany do pracy z dowolnym rodzajem ciasta.

Do czego służy papier do pieczenia?

Głównym celem papieru do pieczenia jest zachowanie integralności wyrobu cukierniczego, zapobieganie jego przyklejenia do formy lub blachy. Dodatkowo eliminuje długie mycie przyborów kuchennych. Pergamin z powłoką silikonową można stosować nie tylko przy pracy z wypiekami i deserami, a także można stosować do podgrzewania jedzenia w piekarniku oraz kuchence mikrofalowej. Arkusze pergaminowe mogą być również używane do pakowania i podawania gotowych posiłków.

Pergamin spożywczy może być wykorzystywany na wielu różnych sposobów. Papier do pieczenia jest świetny jako szablon, podczas tworzenia różnych form ciasteczek. Lub możliwe użycie go zamiast rękawa cukierniczego dla dekorowania słodyczy lukrem.

Zalecenia dotyczące użytkowania papieru do pieczenia

  • Jeśli pergamin do pieczenia ma powłokę silikonową, można go używać więcej niż jeden raz.
  • Jeśli papier składa się wyłącznie z celulozy, to jest on jednorazowego użytku.
  • Należy zwrócić uwagę na opakowanie. Jeśli producent pisze "tylko do wypieku", to na takim pergaminie nie można piec warzyw czy mięsa.
  • Należy także pamiętać, że w procesie gotowania potraw, które wydzielają dużą ilość soku, papier może być przemoczony. W takich przypadkach polecane jest użyjcie folii.

„Silidor” (producent pergaminów Nordic Paper, Szwecja) jest wielofunkcyjnym pergaminem spożywczym, dzięki któremu proces gotowania jest prostszy, bardziej higieniczny i wydajny. Pergamin nadaje się do pieczenia, zamrażania, podgrzewania i przechowywania żywności.

Kupić pergamin do pieczenia z powłoką silikonową można na stronie internetowej  firmy LCTrade (Poland).

Zalety pergaminu do pieczenia „Silidor”

  • wyprodukowany z surowców naturalnych;
  • nie wymaga wstępnego wyżarzania tacek i smarowania tłuszczami roślinnymi lub zwierzęcymi, co czyni go ekonomicznym w użyciu i odpowiednim dla produktów dietetycznych;
  • może być używany 5 razy z każdej strony;
  • zachowuje zdrowe właściwości, smak i aromat produktów.

Jak wybrać papier do pieczenia?

Wybierając pergamin kuchenny, należy pamiętać o częstotliwości i rodzaju wypieków. 

Doskonałym wyborem dla każdej gospodyni lub piekarni byłby silikonowany papier pergaminowy, ponieważ nie wymaga smarowania, co znacznie oszczędza czas.

Papier z powłoką silikonową można stosować do 7 razy z każdej strony, co znacznie zmniejsza koszty.