Papier pergaminowy do pieczenia

Papier do pieczenia. Podział papieru perganinowego według jego rodzaju

Pergaminowy papier jest nieodłącznym elementem na kuchni każdej gospodyni. To jest  wielofunkcyjny produkt, który przynosi wiele korzyści procesowi gotowania. Papier do pieczenia jest wygodny i łatwy w użyciu, dlatego jest bardzo popularny nie tylko w profesjonalnych kuchniach, ale także wśród gospodyń domowych. Wcześniej zakup takiego papieru był prawie niemożliwy, teraz jest dostępny we wszystkich sklepach i różni się kolorem, rozmiarem i właściwościami.

  • Papier do pieczenia brązowy używany do gotowania i przechowywania żywności. Wykonany jest ze specjalnej masy celulozowej, dzięki czemu jest bezpieczny dla zdrowia.
  • Papier śledzący jest popularny w piekarnictwie, ponieważ jest bardzo tanim materiałem. To jest cienka przezroczysta kartka papieru, którą należy przesmarować po obu stronach, aby ciasto się nie kleiło. Należy również wziąć pod uwagę, że w wysokich temperaturach ten papier może rozkruszyć się na oddzielne fragmenty. Nadaje się do wypieków z ciasta piaskowego i drożdżowego, wilgotnych deserów na zimno, na przykład serników.
  • Pergamin spożywczy jest najpopularniejszym produktem wśród cukierników i gospodyń domowych. Jest gładki, plastyczny, ma gęstą teksturę. Papier pergaminowy jest odporny na wilgoć i wysokie temperatury oraz nie wymaga smarowania podczas pieczenia produktów z mąki pszennej.
  • Pergamin z powłoką silikonową nie przepuszcza wilgoci, nie wymaga dodatkowego smarowania i praktycznie nie wchłania tłuszczu. Taki pergamin do pieczenia może być używany do pracy z dowolnym rodzajem ciasta.

Do czego służy papier do pieczenia?

Głównym celem papieru do pieczenia jest zachowanie integralności wyrobu cukierniczego, zapobiec jego przywieraniu i przyklejeniu do formy lub blachy do pieczenia. Dodatkowo eliminuje długie mycie przyborów kuchennych. Pergamin z powłoką silikonową można stosować nie tylko przy pracy z pieczeniem i deserami,  również można stosować do podgrzewania jedzenia w piekarniku i kuchence mikrofalowej. Arkusze pergaminowe mogą być również używane do pakowania i podawania gotowych posiłków.

Pergamin spożywczy może być wykorzystywany na wielu różnych sposobów. Na przykład ułóż go w rogu, wypełnij go lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub śmietaną, aby udekorować słodycze. Papier do pieczenia jest świetny jako szablon, na przykład podczas tworzenia różnych form ciasteczek lub piernika.

Zalecenia dotyczące użytkowania papieru do pieczenia

  • Jeśli pergamin do pieczenia ma powłokę silikonową, można go używać więcej niż jeden raz.
  • Jeśli papier składa się wyłącznie z celulozy, to jest on jednorazowego użytku.
  • Zwróć uwagę na opakowanie. Jeśli producent pisze "tylko do wypieku", to na takim pergaminie nie można piec warzyw i mięsa.
  • Należy pamiętać, że w procesie gotowania potraw, które wydzielają dużą ilość soku, papier może być przemoczony. W takich przypadkach użyjcie folii.

Umieść pergamin na blasze gładką stroną do góry.