Folia Rantowa do tortów

Tort Folia rantowa do bankietówek, ciast oraz deserów: wszystko jest pod kontrolą!

Macie najpiękniejsze ciasto o ekskluzywnym dekorze, a po transporcie uzyskały bezkształtną kupkę.... W celu uniknięcia takich irytujących problemów doświadczeni rzemieślnicy używają folii rantowej.  Bezpieczeństwo produktu podczas transportu to nie jedyna rzecz, którą może pochwalić się folia rantowa. Cukiernicy stosują je do:

  • Przygotowywania deserów: zrobić idealnie gładką krawędź, maskując boki ciasta bez używania nadmiaru śmietanki;
  • Transportu: pozwala zachować oryginalny kształt produktu;
  • Ciasteczka: każdy kawałek jest w osobnym opakowaniu, wygodnie jest wziąć go własnymi rękami;
  • Dekoracja potraw kulinarnych.

Idealny deser – misja folii rantowej

Podstawą folii rantowej jest przezroczysta folia octanowa, która jest całkowicie biezpieczna dla zdrowia. Nie zawiera szkodliwych substancji, więc może bezpośrednio kontaktować się z żywnością. Ponadto folia na bok tortu nie przesiąka  wilgoci, tłuszczu, glazury, co oznacza, że może być stosowana do ozdabiania nie tylko ciast i ciastek, ale także deserów z twarożku, galaretki i musów. Po zestaleniu produkt łatwo usuwa się z formy, a taśma jest łatwo usuwana, pozostawiając idealnie gładkie krawędzie. Ponadto, możliwe jest układanie półproduktów, takich jak ciasto, w pojemniku z taśmą ograniczającą ułożoną na bokach wyrobu cukierniczego.

Najszersze zastosowanie folii  - uzyskanie idealnie płaskich ścianek ciasta. Po prostu włóż folię z octanu na boczną powierzchnię formy. Przylegając do niej produkt staje się gładki i nie traci kształtu po transporcie.

Również to można zrobić w inny sposób: nie pokrywać folie całkowicie czekoladą lub lukrem, a za pomocą strzykawiki albo worka cikierniczego narysować na niej wzór.

Jak używać folii rantowej do tortów

Folia rantowa do ciast pomaga w tworzeniu deserów o doskonałej powierzchni bocznej.

W tym celu konieczne jest wstawienie folii do formy, której używasz do przygotowania deseru, umieszczając wstążkę wzdłuż boków. Zmierz wymaganą długość folii zgodnie z obwodem formy i przetnij ją z rolki nożyczkami lub nożem. Konieczne jest, aby krawędzie taśmy przylegały do siebie o 2-3 cm. Następnie układaj do formy składniki (ciasto, mus, galaretki lub masę twarogową).
Po zestaleniu, produkt można łatwo usunąć z formy, a jego krawędzie będą idealnie gładkie.

Oprócz równej i gładkiej powierzchni, folia rantowa zapewnia również bezpieczeństwo gotowego produktu podczas transportu, a także ochronę przed kurzem i wilgocią.

Folia rantowa ze wzorem wygląda idealnie na bankietówkach i działa jako dodatkowa ozdoba słodyczy. Aby to zrobić, zmierz wymaganą długość folii, przeciąć ją nożyczkami lub nożem i owinąć wokół tortu lub ciasta. Folia idealnie przylega do krawędzi produktu.

W naszym sklepie możesz zamówić indywidualną pieczęć na folii rantowed do tortów,ciast i bankietówek.

Ponadto folię rantową można używać do robienia dekoracji  czekoladowych i lukrowych:

  1. Pokryj folie cienką warstwą (1-2 mm) czekolady lub glazury białkowej.
  2. Na etapie zestalenia neleży wyciąć wzór, figurki i inne.
  3. Po stwardnieniu usuń z folii figurki z czekolady lub białka. To jest bardzo prosto!
  4. W tym zastosowaniu zalecamy użycie folii o grubości 83 mikronów. Wysoka gęstość folii ułatwia pracę.

Możesz to zrobić w inny sposób: nie pokrawaj folii całkowicie czekoladą lub lukrem, ale narysuj na nim wzór za pomocą strzykawki cukierniczej lub rękawu cukierniczego. Po zestaleniu  powstała „koronka” zostanie usunięta bez problemów.