Folia Rantowa do tortów

Folia rantowa do bankietówek, ciast oraz deserów: wszystko jest pod kontrolą!

Macie najpiękniejsze ciasto o ekskluzywnym dekorze, a po transporcie uzyskały bezkształtną kupkę.... W celu uniknięcia takich irytujących problemów doświadczeni rzemieślnicy używają folii rantowej.  Bezpieczeństwo produktu podczas transportu to nie jedyna rzecz, którą może pochwalić się folia rantowa. Cukiernicy stosują je do:

  • Przygotowywania deserów: zrobić idealnie gładką krawędź, maskując boki ciasta bez używania nadmiaru śmietanki;
  • Transportu: pozwala zachować oryginalny kształt produktu;
  • Ciasteczka: każdy kawałek jest w osobnym opakowaniu, wygodnie jest wziąć go własnymi rękami;
  • Dekoracja potraw kulinarnych.

Idealny deser – misja folii rantowej

Podstawą folii rantowej jest przezroczysta folia octanowa, która jest całkowicie biezpieczna dla zdrowia. Nie zawiera szkodliwych substancji, więc może bezpośrednio kontaktować się z żywnością. Ponadto folia nie przesiąka  wilgoci, tłuszczu, glazury, co oznacza, że może być stosowana do ozdabiania nie tylko ciast i ciastek, ale także deserów z twarożku, galaretki i musów. Po zestaleniu produkt łatwo usuwa się z formy, a taśma jest łatwo usuwana, pozostawiając idealnie gładkie krawędzie. Ponadto, możliwe jest układanie półproduktów, takich jak ciasto, w pojemniku z taśmą ograniczającą ułożoną na bokach wyrobu cukierniczego.

Najszersze zastosowanie folii  - uzyskanie idealnie płaskich ścianek ciasta. Po prostu włóż folię z octanu na boczną powierzchnię formy. Przylegając do niej produkt staje się gładki i nie traci kształtu po transporcie.

Dekorowanie słodyczy folią rantową

Folia octanowa może wykonywać nie tylko czysto techniczną, ale także wysoce artystyczną funkcję: eleganckie dekorowanie czekoladem i lukrem.

  1. Należy pokryć folię cienką (1-2mm) warstwą glazury czekoladowej lub białkowej.
  2. Na etapie ochłodzenie wyciąć wzor, liczbę itp.
  3. Po ochłodzeniu usuń z folii czekoladowe lub białkowe figurki.

Również to można zrobić w inny sposób: nie pokrywać folie całkowicie czekoladą lub lukrem, a za pomocą strzykawiki albo worka cikierniczego narysować na niej wzór.