LC Trade Poland Sp.z.o.o.
Godziny
pracy
Poniedziałek - piątek.:
8.00 - 17.00
Przepis na eklerki z kremem waniliowym oraz pistacjowym

Eklerki to popularne ciasteczka z parzonego ciasta przełożonego kremem. Nawiasem mówiąc, nazwa ciasteczek od francuskiego éclair oznacza błyskawicę, co jest bardzo symboliczne, bo deser jest tak pyszny, że „błyskawicznie” znika z talerza.

Dla zrobienia ciasta potrzebujemy 150 g mąki, 125 g mleka i tyle samo wody, 100 g masła, 3-4 jajka, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Krem robimy z 300 g śmietanki kremówki 36%, 250 g serka mascarpone, 3 łyżek cukru pudru, łyżeczki cukru waniliowego i 100 g pistacji. Także potrzebujemy worek cukierniczy i foremki pergaminowe.

W garnek wlewamy mleko z wodą dodajemy masło, sól, cukier i gotujemy. Następnie wsypujemy mąkę i intensywnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki rozcierając ewentualne grudki. Zmniejszamy ogień i czekamy aż ciasto nie zacznie odstawać od ścianek garnku. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Zagniatamy ciasto łyżką lub szpatułką aby szybciej wystygło. Do ostudzonego ciasta dodajemy pojedynczo jajka dobrze mieszając po każdym kolejnym. Gotowe ciasto ma mieć jednolitą gęstą konsystencję.

Następnie przekładamy ciasto do worku cukierniczego i wyciskamy paski o długości 7-10 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut w 190 stopniach. W ciągu tego czasu gotujemy krem. Ubijamy śmietankę z serkiem Mascarpone na najwyższych obrotach. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy cukier waniliowy, do drugiej mielone pistacje. Wypełniamy eklerki kremem i wkładamy do foremek pergaminowych o owalnym kształcie.

Gotowe! Cieszymy się smakiem i nie zmieniamy teorii o „błyskawicznej” konsumpcji deseru. Smacznego!

W naszym sklepie internetowym można kupić worki cukiernicze i foremki pergaminowe po przystępnych cenach. Oferujemy produkty wysokiej jakości, a także atrakcyjne ceny.

Komentarze

Napisz komentarz