Jak się okazało, jest spora różnica, o której nie wiedzą nawet doświadczeni szefowie kuchni. Zastanówmy się razem, aby zrozumieć różnicę między tymi z pozoru podobnymi, ale tak różnie smakującymi deserami.
Obecnie babeczki wypiekane są w foremkach pergaminowych, a ciasto przygotowuje się w następujący sposób: ubija się masło i cukier, a następnie stopniowo dodaje się resztę składników. Ta technika połączenia zapewnia delikatną i puszystą teksturę. Dodatkowo do babeczek dodaje się masło, dzięki czemu wypieki mają smak bardzo przypominający herbatniki. Dla porównania ciasta na babeczki i muffinki nie są ubijane.
Najbliższymi „krewnymi” babeczek są muffinki, które przyjechały do nas z Anglii i po raz pierwszy pojawiają się w książkach kucharskich z 1820 roku. Zewnętrznie bardzo przypominają babeczki, ale ze względu na różnicę w proporcjach składników są bardziej cięższe.
Przygotowując ciasto na ten smakołyk, wszystkie suche i „mokre” składniki miesza się osobno, a następnie łączy i szybko ubija widelcem lub trzepaczką (w żadnym wypadku mikserem). Muffiny są dwojakiego rodzaju: angielskie - z ciasta drożdżowego i amerykańskie, gdzie do zrobienia ciasta używa się sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Muffiny w przeciwieństwie do babeczek mogą być nie tylko słodkie z dodatkiem suszonych owoców czy orzechów, ale także słone z warzywami ba nawet mięsem.
I wreszcie cupcak’sy. W rzeczywistości jest to miniaturowe ciasto porcjowane, które również piecze się, podobnie jak opisane powyżej, w foremce z papieru lub w formach twardych (silikonowych, żelaznych). Po raz pierwszy słowo „cupcake”, które przybyło do nas z Ameryki, pojawiło się w 1828 roku w książce kucharskiej Elizy Leslie. W tamtych czasach ciasta wypiekano często w ceramicznych filiżankach, stąd nazwa „cupcake”.
Do robienia cupcak’sów odpowiedni jest przepis na ciasto na dowolne ciasto biszkoptowe. Może być aromatyzowane lub zawierać różne dodatki: orzechy, owoce i td. Wypieki można również wypełnić kremem, pokryć lukrem lub pastą czekoladową. Ale główną różnicą między babeczkami a muffinami i cupcake’sami jest obecność kremowej “czapeczki”, śmietanki, mastyksu, różnych posypek i innych przeróżnych dekoracji.
Mamy nadzieję, że informacje były przydatne i teraz każdy z Was może śmiało powiedzieć, jaka jest różnica między babeczkami, muffinkami i cupcake’sami. Aby przygotować je bez większych trudności, możecie kupić foremki pergaminowe oraz rękawy cukiernicze w naszym sklepie internetowym - laconditerra.pl.
Rodzaje foremek do pieczenia babeczek i jakie foremki warto wybrać
Pieczenie babeczek wypełnia dom przyjemnym zapachem i jest świetną okazją do rozpieszczania rodziny i gości. W tym procesie konieczne jest użycie foremek. Od ich jakości zależy, jak prosty i przyjemny będzie proces pieczenia.
Formy do wypieków mogą być wykonane z cienkiego lub grubego papieru. Cienki idealnie dopasowuje się do kształtu produktu, a grubszy zabezpiecza wypieki przed zmianą kształtu podczas pieczenia.
Papierowe foremki najczęściej są okrągłe z gładkimi lub falistymi ściankami. Zazwyczaj takie foremki wykonane z dość cienkiego papieru, więc nie zawsze mogą wytrzymać masę ciasta. Można uniknąć smarowania ciasta masłem, używając jednorazowej papierowej formy do pieczenia lub metalowej formy wielokrotnego użytku, w której naczynia do pieczenia są wkładane w tym samym czasie.
Foremki Tulipanki to papierowe foremki na babeczki, które swoim wyglądem przypominają delikatny wiosenny kwiat. Można bezpiecznie wylewać ciasto w takie foremki. Używany w nich rodzaj papieru również nie są zbyt gruby, więc w zależności od rodzaju ciasta może być wymagane dodatkowe wsparcie. Niektóre gospodynie domowe wkładają wiele foremek do jednej, inne wolą używać silikonowych lub aluminiowych foremek wielokrotnego użytku jako podstawy. Nasz asortyment obejmuje zarówno kształty w kolorze białym i brązowym, jak i kolorowe nadruki z logo lub wzorem świątecznym.
Foremki do wypieków babek wielkanocnych nie pomylimy z innymi. Są to wysokie okrągłe formy wykonane z grubszego papieru z dodatkowo usztywnionym dnem wykonanym z tektury falistej oraz mikroperforacją o różnych średnicach. Do pieczenia w takich formach nie ma potrzeby dodatkowej podstawy, ale ważne jest, aby wypełnić formę ciastem nie więcej niż jedną trzecią, aby ciasto nie wykraczało daleko poza krawędzie formy. Foremki do wypieków wielkanocnych zazwyczaj nie są białe, mają wzór wielkanocny z odpowiednimi symbolami lub wzorami.
Wszystkie rodzaje foremek papierowych łączy brak konieczności wstępnego smarowania tłuszczem. Wysokiej jakości papier, z którego wykonane są nasze foremki, nie pozwala na przywieranie wyrobów? f takżę formy wytrzymują szeroki zakres temperatur od -40 do +220 ° C. Nadają się również do użytku w kuchence mikrofalowej, piekarniku, multicookerze, można w nich zamrażać produkty.
Inne materiały:
Aluminium. Świetne nadają się do robienia babeczek oraz muffinek. Szybko się rozgrzewają się dlatego ciasto będzie szybciej upieczone.
Stal nierdzewna. Najpopularniejszy materiał. Zwykle mają nieprzywierającą powłokę, więc nie należy używać do nich metalowych akcesoriów. Żelazne formy wykonane z ciemnej stali nagrzewają się szybciej niż ich odpowiedniki z jasnej stali.
* Polecamy zwrócić uwagę na to, czy szwy są dobrze uszczelnione.
Silikonowe. Stosunkowo nowy wynalazek, dość popularny materiał do produkcji foremek. Za dużą zaletę uważa się to, że naczynie w ogóle się nie klei do ciasta. Dlatego usuwanie upieczonego wyrobu jest znacznie łatwiejsze niż używanie odpowiedników z innych materiałów. Foremki mogą być na jedną porcję lub oddzielne na 10-12 porcji.
Życzymy smacznych wypieków! A więcej sprawdzonych przepisów, porad kulinarnych oraz ciekawostek o artykułach cukierniczych znajdziecie na naszej stronie internetowej oraz na naszych social media.