Róża jest nazywana królową kwiatów. Ładny, szlachetny, delikatny kwiat, niewielu osób oprze się jego pięknu. Proponujemy zapoznać się z przepisem co będzie aktualnym na urodziny, imprezę tematyczną lub nawet na co dzień.
Wypieki w foremkach z nadrukiem „Róże”
Najprostszy sposób dekoracji deserów wykorzystywać foremki pergaminowe lub folię rantową. Babeczki, muffinki, torty i desery z tak wspaniałą dekoracją od razu staną ozdobą stołu czy witryny. Ponadto foremki i folia rantowa są wyjątkowo praktyczne znacząco ułatwiają proces przygotowania przysmaków, pomagają w zachowaniu kształtu oraz służą jako bariera ochronna. Wybrać inne wzory, zapoznać się z dostępnymi rozmiarami i ofertą a także kupić wszystko do wypieków możecie na naszej stronie.
Babeczki jabłkowe „Róża”
Jeśli chcesz zaimponować swoim gościom czymś niezwykłym, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Babeczki będą wyglądać bardzo efektownie podobnie do prawdziwej róży z jej delikatnymi płatkami.
125 g masła drobno posiekać, dodać 1 żółtko, 190 g mąki, szczyptę soli i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Dwa jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cienkie plasterki. Następnie zagotuj 300 ml soku jabłkowego z 50 g cukru, dodaj plasterki jabłek i gotuj przez 2-3 minuty. Ostrożnie wyjmij jabłka i umieść na papierze pergaminowym.
Rozpuść 50 g masła dodaj 30 g cukru i pół łyżeczki cynamonu.
Ciasto rozwałkować na cienką warstwę o grubości 3 mm i pokroić w paski o wymiarach ok. 40 x 3 cm. Posmaruj przygotowanym wcześniej masłem i umieść plasterki jabłek tak aby lekko przykrywały się nawzajem, a brzegi ze skórką wychodziły poza krawędź ciasta. Delikatnie zwinąć paski, tworząc róże, umieścić je w foremkach papierowych z nadrukiem „Róża” i odstawić na 15 minut do lodówki. Piecz przez ok 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 200’C.
Smacznego!