LC Trade Poland Sp.z.o.o.
Przepis na czekoladowe muffinki

Nie ma bardziej popularnej słodyczy niż czekolada. A ponadto czekoladowym może być wszystko: czekoladowy tort, muffinki, ciasto, biszkopt, sernik, ciastka, lody, napój o smaku czekolady i wiele innych smacznych rzeczy.

Dziś wybieramy czekoladową muffinkę, gdyż 18 października w USA obchodzą święto czekoladowych cupcakeks`ow.

Nie jesteśmy w Stanach, ale nie upuścimy okazji zjeść coś słodkiego, prawda? 

Więc, do przygotowania czekoladowych smakołyków potrzebujemy:

  • 60 g kakao bez cukru 
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 200 g mąki
  • 190 g cukru
  • 2 jajka 
  • 150 g mleka 
  • 60 g miękkiego masła 
  • 100 g czekoladowych dropsów lub posiekanej czekoladki
  • foremki papierowe, które staną niezbędnym pomocnikiem w kuchni. Upraszczają proces pieczenia oraz stanowią świetny element dekoracyjny.

Sposób przygotowania: 

W misce wymieszać jajka, mleko oraz masło. Do innej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać do konsystencji płynnej gęstej masy. Pod koniec dodać do masy dropsy czekoladowe, delikatnie wymieszać i rozłożyć do foremek. Piec w temperaturze 180 stopni ok 15 minut. 

Smacznego i wszystkiego czekoladowego!

Komentarze

Napisz komentarz