LC Trade Poland Sp.z.o.o.
Godziny
pracy
Poniedziałek - piątek.:
8.00 - 17.00
Pomysły na świąteczny stół: przepis na Christstollen

Cześć, grudzień!

Śnieg pada za oknem, kubek rozgrzewającego napoju, ciepły koc i dobry film - zestaw polecany na pierwszy zimowy wieczór, najlepiej przy kominku.

Święta nie za górami, więc czas już zbierać  i nie tylko.

Dziś dzielimy się z Wami przepisem słynnego Christstollen.

Czyli ciasto bożonarodzeniowe spożywane głównie w Holandii i Niemczech.

Ciasto zawiera w sobie dużą ilość rodzynek i innych suszonych lub kandyzowanych owoców, posypane obficie cukrem pudrem.

Ingredienty

  • mąka 1,3 kg
  • cukier 130 g
  • mleko 400 ml
  • cukier waniliowy do smaku
  • sól do smaku
  • drożdże świeże 50 g
  • rum 125 ml
  • skórka cytryny łyżka
  • rodzynki 500 g
  • owoce kandyzowane 200 g
  • cynamon łyżka
  • masło 200 g
  • cukier puder

1. Wieczorem dzień wcześniej zamoczyć rodzynki i owoce w rumie.

2. Przygotować ciasto: świeże drożdże rozcieńczyć ciepłym mlekiem, dodać cześć cukru i stopniowo dodawać połowę przesianej mąki. Miskę przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Gdy ciasto podejdzie, wmieszać resztę mąki i cukru, dodać sól, wanilinę (lub cukier waniliowy), rodzynki, kandyzowane owoce, cynamon, skórkę z cytryny do smaku. Wymieszać dodając miękkie masło. Zagnieść ciasto, znów przykryć miskę ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinki. Gdy ciasto się podwoi, ponownie zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto po raz drugi podwoi się, rozwałkować go na posypanej mąką desce w okrągły placek o grubości 2 cm.

3. Rękami uformować prostokąt z ciasta ułożyć do foremki BI-Plumpy lub ułożyć na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem, przykryć ręcznikiem i zostawić jeszcze na pół godziny - godzinę.

Piec należy przez 15 min w 220 stopniach i około 30-35 minut w 170 stopniach.

Smacznego!

Więcej ciekawych sprawdzonych przepisów oraz wszystkie niezbędne akcesoria cukiernicze znajdziecie na stronie laconditerra.pl

Zapraszamy!

Komentarze

Napisz komentarz