LC Trade Poland Sp.z.o.o.
Godziny
pracy
Poniedziałek - piątek.:
8.00 - 17.00
Dzień Ciasta: przepis ma prosty keks z wiśniami

26 listopada na całym świecie obchodzony jest Dzień Ciasta.

Uważamy, że najlepszą metodą uczczenia jest własnoręczne upieczenie ciasta.

Uważamy, że najlepszą metodą uczczenia jest własnoręczne upieczenie ciasta. 

Dlatego podajemy przepis ma prosty keks z wiśniami.

Keks to idealny wariant na niespodziewanych gości czy szybki pomysł na deser do herbaty. Kawałek pachnącego delikatnego ciasta zaspokoi preferencje zapalonych smakoszy. Przygotowanie jest proste a najważniejsze składniki, zawsze znajdują się w lodówce każdej rodziny.

Otóż dla upieczenia keksu potrzebujemy: 

- jaskrawą formę papierową do pieczenia BI-Plumpy, pomoże nam skrócić czas przygotowania, bo nie potrzebujemy smarować formy, czy wyściełać pergaminem, a poza tym będzie mniej zmywania 

- masło roztopione 150 g

- cukier 150 g

- jaja kurze 3 szt

- mąka 2 szkl

- proszek do pieczenia 2 łyżeczki 

- woda 6 łyżek

- cukier waniliowy saszetka 

- wiśnia bez pestek 200 g

Roztopione masło utrzeć z cukrem, po kolei dodać jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, wodę oraz mąkę. 

Ciasto ma wyjść o płynnej gęstej konsystencji.

Foremkę wypełniamy do połowy ciastem dodajemy do środka wiśnie i znów przykrywamy warstwą ciasta.

Piec należy do tzw suchego patyczka, 45 min przy 180 stopni. 

Smacznego!

Komentarze

Napisz komentarz