LC Trade Poland Sp.z.o.o.
Przepisy na gofry z masłem orzechowym i gofry serowe

Dzisiaj jest kolejny słodki dzień, 25 marca obchodzą dzień Wafla! 

Wafle mogą stać świetnym śniadaniem, zamiennikiem deseru bądź nawet słoną potrawą. Jak wolicie na słodko czy wytrawnie? Nie trzeba wybierać przygotujcie w dwóch wersjach!

Przepis numer 1. Gofry z masłem orzechowym:

- mąka pszenna 120 g

- cukier 1 łyżka

- masło 25 g

- masło orzechowe 3 łyżki

- kefir 230 ml

- bjajko

- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

- soda oczyszczona 1/4 łyżeczki

- szczypta soli

Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą, dodać cukier, sól i przemieszać. Roztopione masło połączyć z masłem orzechowym i ubić na mniejszych obrotach miksera, dodać jajko, kefir i ponownie wymieszać. Połączyć składniki suche i mokre, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji masy. Piec w rozgrzanej gofrownicy.

 

Przepis numer 2. Gofry serowe

- mąka pszenna 140 g

- mleko 100 ml

- masło 100 g

- ser twardy 100 g

- jajko 2 szt

- proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

- pieprz czarny 0,5 łyżeczki

- sól

- papryka 1 szt

- chilli pieprz cayenne(opcjonalnie)

- pietruszka 2 gałązki

Połączyć mleko, jajka, proszek do pieczenia, 2 rodzaje pieprzu, drobno posiekaną pietruszkę i paprykę. Następnie dodać miękkie masło oraz ser starty na małych oczkach. Wsypać mąkę i przemieszać masę do uzyskania konsystencji przypominającej gęstą śmietanę.

Smacznego!

 

Więcej przepisów, ciekawostek kulinarnych, wszystko o artykułach cukierniczych znajdziecie na naszej stronie laconditerra.pl

Wszystkiego słodkiego!

Komentarze

Napisz komentarz